Schilders

............................................
Gerhard (GK) 1809 - 1888
Willem Gzn 1850 - 1916
Bartus 1853 - 1930
Gerhard Willem 1886 - 1912
Willem Wzn 1887 - 1962
Willem Bzn 1889 - 1964
Herman Daniel 1898 - 1994
Hendrik 1922 - 2012

Categorie

............................................
Landschappen
Bloemstukken
Stillevens
Dieren
Portretten
Stadsbeelden
Diversen
.................................................................................................................................................


Gerhard Willem 1886 - 1912

Als oudste zoon van Willem Gzn was hij volgens de gewoonte van die tijd voorbestemd als opvolger in de schilderszaak die zijn grootvader Gerhard had gevestigd.

In “Scheen” wordt hij niet vermeld omdat hij nog niet officieel exposeerde voor hij op jonge leeftijd overleed. Zijn oeuvre is dus helaas beperkt en het meeste is binnen de familie gebleven, maar toch heeft HMD ook werk van hem in de Korteling collectie waaruit zijn bijzondere talent overduidelijk blijkt. (o.a. Korenschoven).

Zijn tekeningen van familieleden ontstonden rond 1905 dus nog in zijn opleidingstijd bij Oom Bartus. Zijn ambachtelijk specialisme was met name de verfijnde uitvoering van de wapenschildjes op de adellijke rijtuigen.

Een “ontdekking” van dit documentatieproject is dat van hem tot nu toe als enige van de Korteling schilders een vijftal combinaties gevonden zijn van snelgemaakte olieverf veldstudies en een min of meer uitgewerkt, groter atelierdoek, gebaseerd op de studie, waaronder zijn allerlaatste werk (“Schepen in Overijssels Kanaal bij Invallende Dooi”).

Zijn motto was Kleur is Alles. Hij maakte als laatste Korteling zelf de verf. Met name op verschillende soorten groen was hij fel (HK), omdat, voor de nuances die hij wilde uitdrukken, volgens hem, de goede kleuren niet te koop waren.

Kenners menen, het gehele schilderserfgoed van de familie overziende, dat hij het potentiële talent had zich te ontwikkelen tot de meest prominente van de Korteling schilders, als hem een langer leven was beschoren geweest.
Bekijk schilderijen Bekijk tekeningen